Személyi higiénia

Az állattartó telepeken

A személyi higiénia kiemelten fontos pont. A személyzetnek kezet kell mosnia, hajhálót / hajvédőt és tiszta munkaruhát kell viselnie mielőtt az alapanyagokkal, élelmiszerekkel érintkezik.

A helyes kézmosási technikára és annak gyakoriságára oktatni kell a személyzetet – Kezet kell mosni mielőtt elkezd dolgozni, mosdóhasználat után, takarítás után, pénzkezelés vagy egyéb nem élelmiszer termékek kezelése után, haj vagy arc megérintése után, vagy ha különböző jellegű termékeket kezel.

SZEMÉLYI HIGIÉNIA JELENTŐSÉGE

A személyi higiéniának legalább olyan jelentős szerepe avan a járványvédelemben, mint az állattartó épületek tisztításának és fertőtlenítésének. A telepre belépő személyek akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

A telepi járványvédelem fontos elemeit képezik a személy- és járműforgalom ellenőrzésére szolgáló intézkedések, melyeket mindig a legnagyobb odafigyeléssel kell ellenőrizni, és végrehajtatni.

A telepi zártság biztosítása elengedhetetlen, javasolt minimalizálni a személy- és járműforgalmat amennyire csak lehetséges. A telepen dolgozók, karbantartók, gépkocsivezetők, látogatók kötelesek betartani a számukra előírt biobiztonsági rendszabályokat. Első lépésben a telepre érkező idegeneket egy ún. látogatói naplóban regisztrálni kell, mely egy esetleges járvány esetén segítheti a megfelelő hatóságok munkáját a fertőzési lánc felderítésében (a látogató nevén kívül rögzíteni kell a cég nevét, ahonnan a telepre lépő érkezik, a dátumot, és egy esetleges egyéb állattartó telepen tett látogatás időpontját is). Fel kell tüntetni a telepre lépéshez szükséges karantén időszak hosszát is (az adott telep egészségügyi státuszának függvényében). 

FEKETE-FEHÉR RENDSZER

A telepen fekete-fehér rendszerben működő öltözőt kell kialakítani, a két zónát jól el kell különíteni egymástól. A legjobb megoldás, ha a fekete és a fehér rész között ún. zuhanyzó folyosót alakítanak ki. A zuhanyzáskor a teljes testfelületet, és a hajat is meg kell mosni. A telep területére órát, ékszert, mobiltelefont nem szabad bevinni, mert ezek a tárgyak is ragályfogók lehetnek, így ezek biztonságos elzárásáról már az öltöző fekete részén gondoskodni kell. A tiszta fehér részen a farm saját dolgozói kizárólag a telepi munkavégzés során használatos munkaruhát kell, hogy kapjanak és biztosítani kell a megfelelően tisztítható és fertőtleníthető lábbeliket is. A látogatók részére ugyanezeket a feltételeket kell biztosítani. Egyszer használatos védőruha vagy fóliacsizma nem elég biztonságos megoldás. Civil ruházat nem kerülhet a telep fehér oldalára. A telepi munkaruhák mosását a telepen kell végezni, a mosóporhoz célszerű fertőtlenítőszert is adagolni. Mosáskor a főzőprogram használata ugyan jó megoldás csíramentesítés szempontjából, de jelentősen csökkenti a munkaruhák élettartamát. A tiszta és a szennyezett telepi ruhákat külön helységben kell tárolni.

Célszerű limitálni az idegenek mozgásterét a telepen is, lehetőleg csak a legszükségesebb épületekbe lépjenek be a látogatók megfelelő kéz- és lábbeli fertőtlenítést követően. Természetesen a telep főbejáratánál, már a szociális helyiségnél (a fekete oldalon) is kötelező a kéz- és lábbeli fertőtlenítés. Kézfertőtlenítésre mindenképpen antiszeptikus hatású folyékony szappant használjunk abban az esetben, ha a kéz erősen szennyezett és folyóvíz is rendelkezésre áll. Amennyiben a kezek fertőtlenítése a fő cél, és nem kell jelentős szennyeződést eltávolítani a kezekről, abban az esetben alkoholos elpárolgó kézfertőtlenítő gél is alkalmazható (pl. a telepre való belépéskor). A lábbeli fertőtlenítő ládába lépés előtt a csizmák mechanikai tisztítása indokolt lehet (pl. valamilyen kaparóeszközzel), hiszen a lábbeli fertőtlenítő ládák nem csizmamosóként kell, hogy funkcionáljanak. Ellenkező esetben a fertőtlenítő oldat hamarabb elkoszolódik, így a hatékonysága csökken, és gyakrabban kell az oldatot cserélni.

DOLGOZÓK FELKÉSZÍTÉSE

A telepvezetők, teleptulajdonosok törekedjenek arra, hogy a farmon dolgozók minél jobban elsajátítsák a megfelelő személyi higiéniás szabályokat. A telep területén több ponton kifüggesztett ábrák (pl. kéz- és lábbeli fertőtlenítési kötelezettségre felszólító ábrák az istállók ajtaján) a megfelelő higiéniás gyakorlatra vonatkozóan jó szolgálatot tehetnek az alapvető folyamatok „automatikussá” válásában. Éves rendszerességgel higiéniai oktatást is ajánlott tartani a dolgozók részére, és az oktatott anyagot számon is kell kérni. Az új dolgozók érkezése esetén pedig megfelelő egészségügyi szűrővizsgálat elvégzése (pl. szalmonella vizsgálat) javasolt.

A telepre érkező szállító járművek (takarmány-, alomanyag-, élőállat-, trágyaszállító stb.) sofőrjei szintén kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak, mert számos állattartó telepet látogatnak munkájuk során és nagy távolságokat tehetnek meg viszonylag rövid idő alatt (a tehergépkocsik is ragályfogók lehetnek – járványveszély). Törekedni kell arra, hogy megfelelő tisztítási és fertőtlenítési procedúrán kell átesniük a tehergépjárműveknek a telepre való be- és kihajtáskor. Használjunk kerékfertőtlenítő medencét és permetezve fertőtlenítsük a gépkocsi karosszériáját is széles hatásspektrumú fertőtlenítőszer alkalmazásával. Természetesen az érkező gépkocsivezetőkre is érvényesek a telepi higiéniai rendszabályok. Amennyiben mindenképpen ki kell szállniuk a járműből, akkor át kell esniük a korábban már említett kéz- és lábfertőtlenítésen, valamint részükre védőruhát kell biztosítani (figyelembe kell venni, hogy a teherautó fülkéjének belseje szennyezett zónának tekintendő!). Az állati hullák elszállítását végző teherautók soha nem hajthatnak be a telepre.

A szociális helyiségek tisztítását és fertőtlenítését is napi rendszerességgel el kell végezni, a takarítást végző személy lehetőség szerint kizárólag az adott állattartó telepen dolgozzon.

 

©2020 Hygitech.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság - Gallai István

Adatvédelmi tájékoztató