Járművek, állatrakodó helyek fertőtlenítése

Az állat, alom, takarmány és trágyalé szállítására használt gépkocsit, vagy egyéb járművet, továbbá ezek felszerelését a következők szerint kell tisztítani és fertőtleníteni: a) A tisztítás során a trágyát, almot fel kell lazítani és el kell távolítani.

Ezután forró vízzel, valamint kaparó- és súrolóeszközök segítségével a padlóra, az oldalfalakra tapadt trágyát le kell választani és vízsugárral el kell távolítani.

  • A tisztítást addig kell folytatni, amíg a kocsi, belseje teljesen kitisztul és a bűz megszűnik. Hasonlóképpen kell a trágyától megtisztítani az összes felszerelést. A takarítás magasnyomású vízsugárral is elvégezhető.
  • Egyszerű fertőtlenítés esetén a padlót, a mennyezetet és a falakat legalább 50 °C-ra melegített vízzel meg kell mosni, majd 2%-os klórlúg- vagy nátronlúgoldattal, korrózióra érzékeny részek esetén egyéb nem korrodáló hatékony fertőtlenítőszerrel kell permetezni.
  • A fertőtlenítésnek az egész kocsira, ki kell terjednie még abban az esetben is, ha annak csak egy részét használták állatszállításra. Szennyeződés esetén a kocsi külső felületét, az ajtókat, vasalásokat, a kocsi futóművét és alvázát is meg kell tisztítani és fertőtleníteni.
  • Az állatok be- és kirakására használt rámpákat, hidakat és egyéb eszközöket, valamint a rakodóhelyeket, rakodóudvarokat tisztára kell seperni, s azután tiszta vízzel bőven le kell öblíteni. Az esetleg szükséges fertőtlenítést a vizsgáló állatorvos irányítása és ellenőrzése mellett kell végrehajtani. A telepre behajtó járműveknek a kerékfertőtlenítő medencén keresztül szabad csak bemenni, szükség esetén nagy nyomású fertőtlenítő berendezéssel teljes egészében le kell mosni, fertőtleníteni. 
©2020 Hygitech.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság - Gallai István

Adatvédelmi tájékoztató