Istálló higiénia

Általános telepi higiénia

Farmkovács Kft. - Tiszabercel

BIZTOSÍTSUK A TELEP TELJES ZÁRTSÁGÁT!

A telepet körbe kell keríteni, meggátolva illetéktelen személyek, járművek, állatok telepre való bejutását. A kerítést folyamatosan ellenőrizni kell, hogy az be tudja tölteni a funkcióját. Az esetleges hibákat azonnal ki kell javítani. A kapukat, személybejárókat folyamatosan zárva kell tartani. A telepre csak a telepvezető tudtával, engedélyével lehet belépni, behajtani a telepi személyés járműforgalom szabályainak betartásával!

Az állatok csak akkor tudnak genetikai képességüknek megfelelő szinten, egészségesen, és gazdaságosan termelni, ha a takarmányozási igény biztosításán felül a megfelelő istálló- és termelési higiéniáról is gondoskodunk.

Fajtól, hasznosítási típustól, kortól, termelési állapottól függetlenül folyamatosan törekedni kell arra, hogy a fertőzéseket okozó baktériumok számát alacsonyan tartsuk, csökkentsük a betegségeket okozó rovarok életterét, és megszüntessük a káros istállókörnyezetet okozó magas páratartalmat, ammóniagázt. Legyen szó juhászatról, kecskefarmról, húshasznú vagy tejelőszarvasmarha-ágazatról, a fertőzési lánc megszakítása és a tiszta környezet fenntartása alapvető követelmény az állat születésétől kezdve a termelés végéig.

A termelési lánc teljes hosszában nagy odafigyelést igényel ez a feladat, de vannak olyan kritikus időszakok, amikor nem lehet hibázni, hiszen az súlyos kieséssel, gazdasági veszteséggel jár.

EGYEDI BORJÚKETRECEK FERTŐTLENÍTÉSE

Az ősz közeledtével a tejtermelő telepeken is egyre nagyobb gondot okoz a borjak hasmenése. A nem megfelelő technológia (nem megfelelően kezelt, hidegen itatott tejpótló) mellett a párás levegő, a vizes alom egyaránt fokozzák a hasmenés kialakulásának kockázatát. A Steinmann-ketrecek folyamatos almozása és az alom heti egyszeri kezelése azonban hatékonyan védelmet nyújt az E. Coli és a Staphylococcus baktériumfajok ellen. A fertőtlenítő szerek nagyfokú higroszkópos tulajdonságának köszönhetően az alom páratartalmát is megkötik, így komfortosabb környezetet biztosítanak a borjak számára.

BETEGISTÁLLÓK, ELKÜLÖNÍTŐK FERTŐTLENÍTÉSE

A beteg állatok esetében feltétlenül fontos a felülfertőzések elkerülése. A különböző antibiotikumos kezeléseket hatékonyan lehet kiegészíteni a folyamatos friss alom biztosításával és az alom fertőtlenítésével. A komplex fertőtlenítő szereknek köszönhetően a baktériumfajok pusztulása folyamatos, újbóli felszaporodásuk gátolt. Amennyiben olyan készítményt használ, ami a keletkező ammóniát is megköti (alumíniumszulfát-tartalom) elkerülheti a légzőszervi megbetegedéseket. Az alumíniumszulfát-tartalmú termékek másik előnye, hogy oldhatatlan sók formájában kötik le a karbonsavakat, így szabályozzák az alom pH-értékét.

„A higiénia az istállóban kezdődik.” Ezt az örökérvényű kijelentést érdemes folyamatosan szem előtt tartani annak érdekében, hogy állataink egészségesen fejlődjenek, és hosszú időn keresztül magas színvonalon termeljenek. A megfelelő istállóhigiénia kialakítása és fenntartása csökkenti a betegségek kialakulását, és az ebből adódó költségeket, növeli a gazdálkodás hatékonyságát.

 

©2020 Hygitech.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság - Gallai István

Adatvédelmi tájékoztató