Járványvédelmi intézkedések az állattartó telepeken

Egy állattartó életében az egyik legfontosabb feladat a járványvédelmi intézkedés, a telepre beérkező tárgyakkal, személyekkel behozható kórokozók elleni védelem. Cikkünkben most egy összefoglalót olvashat arról, mely eszközök lehetnek segítségére a védekezésben.

Ebben a sertéspestis és madárinfluenza által veszélyeztetett időszakban az állattartó telepeknek különös tekintettel kell lenniük a higiénia fenntartására, hiszen ennek segítségével óvhatják meg a telep egészségét. Nem kis feladat, hiszen olyan dolgokra is gondolnunk kell, mint a telepre érkező autók gumija, vagy a belépő személyek cipőjének talpa.

Aki jártas az állattartó telepek fenntartásában, bizonyára egyetért azzal, hogy az állatok egészségvédelmének leghatékonyabb módja a higiéniai kapu kialakítása. Ahol nap, mint nap ki- és bejárnak az emberek és szállítmányozó autók, ott elengedhetetlen a láb-, vagy kerékfertőtlenítő szőnyeg használata, a fertőtlenítő kapu és a háti- vagy kézi permetező alkalmazása a gépjárművek részére.

A belépő személynek, vagy a beléptetésre kerülő eszköznek minden esetben meg kell várni a fertőtlenítőszer behatási idejét, mielőtt áthalad a beléptetési ponton, hiszen ha nem így tennének, a fertőtlenítő beléptetési rendszer alkalmazása eredménytelen lenne. Ha fokozni szeretnénk a higiéniai kapu hatékonyságát – és egyben a beléptetés biztonságát is -, ajánlatos gyors behatású fertőtlenítőszert alkalmazni. Az ok igen egyszerű: minél gyorsabb a behatási idő, annál gördülékenyebb lesz a beléptetési folyamat és annál nagyobb biztonsággal fog megtörténni a kórokozók elleni védekezésünk.

A higiénia kapu kialakítására kifejezetten ajánlott a VIREX20 fertőtlenítőszer, mely 5 másodperces behatási idővel rendelkezik. A fertőtlenítőszer mellett használható eszközök a  fertőtlenítő szőnyeg   és az erősített, extra teherbírású kerékfertőtlenítő szőnyeg  (ajánlott termék mérete: 1 x 6 m, kiszerelése: 2 db/csomag , űrtartalma: 85 liter/db, súlya: 46 kg/db). A szőnyeg az áthaladás során egyenletesen felhordja a fertőtlenítő folyadékot a jármű kerekére.  Az útfelülethez rögzíthető sárga szegélye segíti a jármű biztonságos ráhajtását, a kopásálló műanyag rács meghosszabbítja a szőnyeg élettartamát , szuperadszorbens magja magában tartja a fertőtlenítő folyadékot a szőnyeg hossza megfelel a traktorok nagyobb kerékméretének.

Kifejezetten nagy hatásfokkal és gazdaságos működtetéssel használhatók a fertőtlenítő kapuk, ám ha meg tudjuk oldani a beérkező járművek manuális fertőtlenítését, akkor segítségünkre lehetnek a motoros– és kézi-, illetve akkumulátoros háti permetezők  is.

Hygitech

Megnyílt az új Hygitech webshop!